browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Tappa inte bort kamraterna!

Det går att paddla vilse i skärgården. Man kan också, vilket kan vara minst lika allvarligt, tappa bort sina kamrater när man är ute och paddlar. Därför rekommenderar vi att varje paddlare i ett sällskap är utrustad med en kommunikationsradio.

Kobbar, skär och grynnor gör skärgårdsmiljön mycket vacker, men också en aning förrädisk. För den ovana är det lätt att förirra sig, eftersom man tycker att allt ser likadant ut. Dimman kan lägga sig året runt, och dessutom förändras miljöns utseende en aning beroende på vattenståndet.

Grupp av kajaker

Vår favorit

Men även mer erfarna paddlare kan förirra sig, framför allt om de ger sig ut på nya vatten. Det är också lätt hänt att man tappar bort varandra när sikten är dålig. Därför bör varje kanot vara utrustad med en kommunikationsradio. Vi i Trosa kajak använder Lafayette jaktradio Micro 5. Den är inte utvecklad för att användas i skärgården, men den motsvarar de krav som vi tycker att man kan ställa på utrustning för paddling. Radion är inte vattentät, men vattentålig, så det är inga problem att använda den även i hög sjö (vi har i alla fall inte drabbats av några problem). Köper man till adaptern Lafayette 2811 kan man förvara radion i en vattentät ficka och koppla ihop den med mikrofonen via Bluetooth.Tänk på att packa radion vattentätt, men ändå lättåtkomligt.

Tänk på det här när du köper jaktradio

Lafayette, som grundades i Sverige för nästan 50 år sedan, är inte den enda tillverkaren av jaktradioapparater. Oavsett vilket fabrikat man väljer är det vissa saker man bör tänka på.

För det första bör man inte välja en radio med fler funktioner än man har användning för. Det gör dels att man sparar pengar, men det minskar också risken att man av misstag råkar ändra någon viktig inställning. Micro 5 är förvisso inte den enklaste och billigaste jaktradion, men vi rekommenderar den ändå, för dess vatten- och stryktålighet, inte minst.

Om man vill använda radion med hörselmussla eller hörsnäcka bör man inte nöja sig med den modell som följer med radion, åtminstone inte utan att ha prövat den först. Snäckan måste sitta bra oavsett om man är barhuvad, har keps, hatt eller mössa.